De VAR verklaring vanaf 2016 vervangen voor nieuwe modelovereenkomst?

Er zijn in Nederland veel zelfstandigen. Mensen die voor zichzelf werken. Natuurlijk hebben deze mensen ook opdrachtgevers nodig. Er zijn voldoende bedrijven die van deze groep gebruik maken.

Denk aan het inhuren van bepaalde specialisten of het inzetten van bepaalde interim professionals. De beste opdrachtgever blijkt PostNL te zijn. Veel van de mensen die pakketten als koerier bezorgen, doen dit als zelfstandige.

belasting zzpDit is naar voren gekomen tijdens de Client Awards uit 595 deelnemende organisaties. De zelfstandige mensen vormen een belangrijke groep in Nederland. Toch zijn er ook een hoop mensen die zogenaamde ‘schijnzelfstandigen‘ zijn. Ze zijn eigenlijk werknemer maar door bepaalde constructies maken ze toch gebruik van de voordelen die je als zelfstandige hebt.

De overheid wil hier iets aan gaan veranderen. Zo komen er vanaf 2016 een aantal veranderingen op dit gebied. De bekende VAR verklaring wordt bijvoorbeeld vervangen voor een alternatief, dit om de ‘schijnzelfstandigheid’ tegen te gaan.

Een zelfstandige moet altijd facturen sturen naar zijn of haar opdrachtgever. Zelf moeten de uren worden bijgehouden en tegen het afgesproken tarief worden betaald. Een zelfstandige dient dus een eigen administratie bij te gaan houden. En net zoals iedere ondernemer loopt ook de zelfstandige een bepaald risico. Ook komt het voor dat opdrachtgevers niet of slecht betalen. Een incassobureau inschakelen kan ook voor de kleinere zelfstandige een goede oplossing zijn. Voor meer informatie over incasseren zijn er verschillende bureaus beschikbaar.